Descripció
Jordi Solé i Camardons (Oliana,1959) és llicenciat en Filologia Catalana (UB) i catedràtic d’institut de llengua catalana i literatura. Ha impartit cursos de sociolingüística en centres d’ensenyament d’arreu dels Països Catalans. Entre el 2005 i el 2010 treballa d’assessor de Llengua i Cohesió social (LIC) a Barcelona. Ha partir del curs 2010-11 torna a treballar de professor -ara al Maresme- i crea Voliana Edicions a Argentona. Ha militat en organitzacions independentistes des dels 18 anys i participà en la creació d’organitzacions de militància lingüística. És membre del Consell de redacció de la revista pedagògica Escola Catalana des del 1989.
Ha publicat, entre altres, els llibres: Sociolingüística per a joves (1988), Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament, Text i context (1991), Sobirania sociolingüística catalana (1991), Història social i política de la llengua catalana (1996), Poliglotisme i raó (1998), Les paraules del futur (1995), Els silencis d’Eslet (Premi Juli Verne de novel·la 1995). L’any 2001 publica: Diccionari de Sociolingüística, El políedre sociolingüístic i guanya el Premi de Sociolingüística Catalana Jaume Camp, amb: “Idees i propostes dels precursors de la sociolingüística catalana”; també publica: La Síndrome dels Estranys Sons(2003), Les set tribus de la nació catalana (2004), La llengua que ens va parir(2007), Realitat i vitalitat de la llengua catalana (2009), Independència o mort… de la llengua (Voliana ed. 2011) .
web: www.escriptors.cat/autors/solecamardonsj/
Ressenyes
Joan-Carles Martí i Casanova
Quan els gaèlics escocesos entraven en campanya ho feien al crit de sluagh-gairm cosa que és l’etimologia del mot eslògan en el sentit de frase publicitària! El títol d’aquest llibre és una soflama brusent d’aquelles que s’expliquen pel moment històric en què han estat enceses. Es tracta d’una literatura premonitòria que es materialitza quan els esdeveniments històrics menen cap a una catarsi col·lectiva. Al seu interior, però, no hi trobareu cap discurs exaltat, més retòric que sòlid de conceptes: ans al contrari. Jordi Solé i Camardons desgruna totes les claus que fan de la llengua catalana l’element que cohesiona no tan sols Catalunya sinó–de retruc– els qui enraonem en aquesta llengua neollatina: siguem on siguem i vivim on vivim.
Ferran Suay. El Punt/Avui
Diu l’excel·lent lingüista catalana Carme Junyent que no sap de cap llengua que haja desaparegut pel fet que els seus parlants estigueren preocupats per aquesta possibilitat, i en parlaren. Tanmateix, sí que hi ha idiomes que han estat esborrats del mapa perquè els parlants miraven cap a un altra banda mentre s’estava produint la substitució.
En Jordi Solé i Camardons no ho fa, això de mirar cap a una altra banda. “Independència o mort…de la llengua” (Voliana Edicions, 2011) és el títol del seu darrer llibre. Si bé és veritat que el títol resumeix la tesi central del llibre, no és cert -en canvi- que amb això n’hi haja prou i que ja no cal llegir-lo. Sí que cal. O -si més no- convé, si volem entendre correctament què passa i que se n’està fent del català.
Víctor Alexandre
Independència o mort… de la llengua és el títol d’un llibre de Jordi Solé i Camardons publicat recentment que diu coses força interessants sobre l’atzucac en què ens trobem, tant des del punt de vista lingüístic, que és dramàtic, com del nacional, que també ho és. Partint del crit dels cubans que lluitaven per acabar amb la dictadura de Batista a Cuba -”Independència o Mort!”-, Solé i Camardons fa una anàlisi de la realitat catalana actual i ens mostra el procés de substitució lingüística que s’està produint en connivència amb la nostra classe política. En aquest sentit, alguns dels enunciats parlen per si sols: “La por de la llengua”, “La llengua catalana, un paisatge que s’apaga?”, “La llengua de l’aula i dels passadissos”, “El perill de la deslleialtat lingüística passiva”, “Què vol dir trilingüisme?”, “L’ús social del català i la independència”…
Pere Mayans
Crec que no m’equivoco si afirmo que en aquest llibre s’ha condensat tot el pensament sociolingüístic del Jordi Solé -que va començar amb el mític Sociolingüística per a joves, publicat a la dècada dels 80, i del qual l’autor ha anunciat una nova edició-. L’autor no pot arribar a una altra conclusió que no sigui que, com hem pogut veure amb les sentències recents dels tribunals espanyols, amb el no reconeixement del català a Europa, amb la política clarament anticatalana dels recents governs balear i aragonès (sense oblidar el cas valencià, és clar)…
Joan Lladonet
Aquest ha de ser el llibre de capçalera de totes les persones que estimen la llengua catalana, ja que el pensament de Jordi Solé i Camardons s’haurà de tenir en compte si se la vol salvar de tots els perills en els quals la vol tenir submergida l’Estat espanyol i també s’hi haurà de tenir a l’hora de trobar una sortida definitiva en el camí de la normalització, que no és altre que la independència.
Calendari de presentacions 2012
- 3 de febrer: Arenys de Mar, al Calisay. 20h. Òmnium.
- 4 de febrer: Museu del Joguet de Figueres. Òmnium Cultural.
- 6 de Febrer: Barcelona. A les 21.30h: Local de l’Associació de practicants de la Psicoestètica.
- 11 de febrer: Museu de l’Esperanto de Subirats.
- 22 de març: Sabadell. Òmnium Cultural
- 13 d’abril: Canet de Mar. Escola de Teixits de Punt. 19.30h. Plataforma per la Llengua.
Ressenyes
Encara no hi ha ressenyes.