Descripció
Enric Larreula ens parla de la seva lluita per salvar l’ús de la llengua catalana tot aprofitant els dibuixos que entre els anys 1977 i 1984 va fer per a la revista Butlletí dels Seminaris de la DEC d’Òmnium Cultural, en els quals intentava ridiculitzar les actituds i el discurs dels contraris a la Normalització Lingüística.
Com que la situació actual de la llengua catalana continua essent crítica, ha afegit nous acudits dibuixats per continuar denunciant-ho.
«L’Enric ens dibuixa la llengua i ens en dibuixa els parlants, amb complexos, febleses i pors. Els ingredients imprescindibles per a la baixa autoestima. Però també ens fa una picada d’ullet. Això depèn de nosaltres, ens diu amb aquella mirada múrria plena de saviesa… I necessitem desfer-nos d’aquella estaca que ens manté fermats a la submissió lingüística, aprenent a fer servir el català en qualsevol situació i amb plena comoditat. La llengua dibuixada és una invitació a la normalitat. Acceptem-la.» David Vila i Ros
Autor
Enric Larreula va néixer a Barcelona l’any 1941. Va escriure i interpretar cançons, fins que a finals dels anys 60 es va vincular a Òmnium Cultural, des d’on, a més de fer classes en escoles, va treballar intensament per normalitzar l’aprenentage del i en català.
Després, ja amb el títol de Filologia, va treballar com a professor a la UAB preparant els futurs mestres. Sempre amb la intenció de treballar per la llengua, ha publicat més de cent llibres de literatura infantil, juvenil, i també per a adults. Ha guanyat en dues ocasions (anys 1990 i 2000) el Premi Quart d’humor i sàtira i ha fet aportacions a la reflexió sociolingüística com Dolor de llengua (2002).
Marta mitrac –
Un llibre per descobrir les trampes del discurs espanyolista